FAQ

Waarom moet ik de binnenlucht zuiveren?

Dankzij COVID-19 weten we dat virusbesmettingen vooral binnen plaatsvinden. Met name in ruimtes waar veel mensen samenkomen zoals kantoren, praktijken, winkels, horeca en sportscholen. Luchtzuiveringssystemen met een HEPA filter (High Efficiency Particulate Air) kunnen microdeeltjes tot 0,1 micron opvangen en elimineren waardoor de binnenlucht tot 99,97% wordt gedesinfecteerd en gezuiverd. Naast besmettingsgevaar in binnenruimtes zijn er nog andere belangrijke argumenten om de binnenlucht te zuiveren; fijnstof, bacteriën en schimmels. Met een luchtzuiveringssysteem worden deze elementen opgevangen en de binnenlucht tot 99,97% schoon teruggegeven.


Wat is goede binnenluchtkwaliteit?

In tegenstelling tot wat we misschien denken: Buitenlucht is niet per se schoner dan binnenlucht, de zuurstofgehaltes variëren nauwelijks. Het probleem van slechte lucht zit hem vooral in schadelijke gassen die in lage concentraties aanwezig zijn; fijnstof. Fijnstof is eigenlijk alles wat in de lucht zweeft, dus ook biologische deeltjes zoals pollen en het schadelijke gas formaldehyde. Maar ook alles wat een mens uitwasemt wat valt onder de noemer bio-effluent – zweetlucht, uitademing etc -. Goede binnenluchtkwaliteit is (zo goed als) vrij van verontreinigingen en menselijke geuren en bevordert het binnenklimaat. Bron: Radar.


Ik kan toch gewoon de ramen openzetten?

Dat kan natuurlijk, maar hiermee zuiver je niet de binnenlucht; bacteriën en fijnstof zoals pollen komen gewoon binnen, wat voor mensen met allergieën als hooikoorts problematisch is. Denk ook aan de hoge energierekening als je de ramen openzet, vooral in koudere periodes.


Welk systeem kies ik voor zuivering van binnenlucht?

Er zijn diverse systemen op de markt voor binnenluchtzuivering. Je kunt kiezen uit verplaatsbare systemen, airco’s en koppelingen voor (bestaande) ventilatiesystemen. Verplaatsbare modules zijn handzaam en zuiveren ruimtes tot zo’n 150m2. Onze aircosystemen zonder buitenunit zijn vrijwel overal op te hangen en hebben duurzame voordelen; naast het zuiveren van de binnenlucht kunnen deze zuiveringssystemen ook koelen en verwarmen. Koppelingen voor (bestaande) ventilatiesystemen zijn geschikt voor wat grotere ruimtes en gebouwen en je kunt kiezen voor zuivering met of zonder warmteterugwinning.